Senát schválil novelu ústavy, která umožňuje předčasné volby a novelu volebního zákona - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senát schválil novelu ústavy, která umožňuje předčasné volby a novelu volebního zákona

Ikona

11. září 2009, 19.52 | PRAHA | Senát po ústavní změně schválil novelu volebního zákona upravující náhrady pro volební komise a také lhůty, ve kterých je možné konat volby od rozpuštění sněmovny. Návrh podpořilo 69 senátorů, proti nebyl nikdo. Senátoři se v pátek shodli na novele ústavy, ze 72 přítomných pro ni hlasovalo 63 senátorů, proti byli tři. Pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS) odsouhlasili již odpoledne poslanci, sněmovnu bude muset rozpouštět prezident po tom, co to odsouhlasí tři pětiny všech členů dolní parlamentní komory

 

Povinné kvórum, které je definováno třípětinovou většinou přítomných senátorů pro schválení ústavního zákona, tedy bylo 44 hlasů. Šest senátorů se při hlasování zdrželo, mezi nimi například Tomáš Töpfer z klubu ODS či Karel Schwarzenberg (TOP 09), Marta Bayerová (KSČM), Vlastimil Balín (KSČM), Václav Homolka (nez.) a Václav Koukal (KDU-ČSL). Senátoři Jiří Čunek (KDU-ČSL), Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL) a Petr Pithart (KDU-ČSL) byli proti.

Novelu ústavy v pátek odpoledne schvalovala také dolní komora parlamentu. Podpořilo ji 149 poslanců, proti bylo osm legislativců.

"Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců," je znění schváleného návrhu.

Ústavní soud ve čtvrtek zrušil ústavní zákon zkracující páté volební Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta vyhlašující na jeho základě předčasné volby 9. a 10. října. Volby měly vyřešit politickou krizi, kterou nastartoval pád Topolánkovy vlády na jaře letošního roku. Jako řešení bylo zvoleno vypsání nových voleb, do kterých zemi povede překlenovací kabinet vedený Janem Fischerem. Verdikt Ústavního soudu znamená, že politici musejí hledat urychleně nové řešení, které povede k volbám. Většina politických parlamentních stran se dohodla na ústavní novele, kterou se zavede možnost samorozpuštění sněmovny třípětinovou většinou.

Tématické zařazení:

 » Politika