Dalajláma v Bratislavě převzal cenu a omlouval slovenskou vládu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Dalajláma v Bratislavě převzal cenu a omlouval slovenskou vládu

Ikona

9. září 2009, 17.28 | BRATISLAVA | Tibetský duchovní vůdce dalajláma ve středu během své návštěvy Slovenska dostal cenu Jána Langoše za boj za lidská práva a demokracii ve světě. Informuje o tom server Pravda.sk. "Dostat cenu Jána Langoše, který nenásilným způsobem bojoval za demokracii, pro mě znamená velmi mnoho," prohlásil dalajláma.

 

Při přebírání ceny v bratislavském divadle P. O. Hviezdoslava mu tleskali osobnosti slovenské kultury, zástupci církví, nevládních organizací i opoziční politici.

Společně s dalajlamou byl oceněn také slovenský politik, sociolog a někdejší disident Fedor Gál.

Dalajlama přicestoval na Slovensko v úterý. Nemá v plánu setkání s žádným vládním politikem, setkal se však se zástupci všech opozičních parlamentních stran. Vládní představitelé se s tibetským duchovním vůdcem odmítli setkat. Dalajlama k tomu řekl, že s ohledem "na nátlak Číny" to "chápe".

Čína hrozí často zemím, které dalajlámu přijímají, že s nimi přeruší nebo omezí hospodářskou spolupráci.

Tibetský duchovní vůdce by měl ve středu ještě vystoupit se svým poselstvím v sportovní hale na bratislavských Pasienkách. Organizátoři očekávají, že si ho přijde poslechnout několik tisíc lidí.

Ve čtvrtek dopoledne dalajláma přiletí do Prahy. Zúčastní se konference Mír, demokracie a lidská práva v Asii.

Dalajlama již 50 let žije v exilu, protože jeho zemi pohltila v roce 1951 sousední Čína. Ta ho považuje za "separatistického mnicha" a snaží se mu znemožnit nebo alespoň znepříjemnit jeho cesty do zahraničí.

"Autoritářských režimů je ve světě stále méně. Trend je posilování demokracie. A to platí i pro Čínu, kde je dnes komunistická strana bez komunistické ideologie a socialismu, který vlastně nahradil kapitalismus,“ řekl v Bratislavě dalajláma.

Tématické zařazení:

 » Politika