Sobotka: Věřím, že rozhodnutí Ústavního soudu nebude politické - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sobotka: Věřím, že rozhodnutí Ústavního soudu nebude politické

Ikona

10. září 2009, 10.08 | BRNO | Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) před zahájením veřejného jednání Ústavního soudu o osudu stížnosti poslance Miloše Melčáka na zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny uvedl, že věří v nepolitické rozhodnutí ústavních soudců. Netroufá si ale odhadnout, zda verdikt padne již ve čtvrtek.

 

"Očekávám výrok Ústavního soudu s plným respektem. Věřím, že rozhodnutí soudců nebude politické," uvedl Sobotka před budovou Ústavního soudu.

Veřejného jednání se kromě Sobotky zúčastní také předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), protože obě komory Parlamentu jsou účastníky jednání.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek před budovou Ústavního soudu uvedl, že ústavní soudci naplní smysl zákonů a očekávání občanů. „Věřím, že volby budou v říjnu,“ řekl.

K soudu se již dostavil taktéž advokát Miloše Melčáka Jan Kalvoda, který je autorem textu stížnosti. K jednání soudu se však odmítl jakkoli vyjádřit.

Před budovou soudu je zakázáno shromažďování demonstrantů, přesto ale na místě postává jako jediný Pavel Krajtl s cedulí, na níž je odcitována pasáž Ústavy o neporušitelnosti přitrozených práv člověka a občana. Policie je sice na místě, ale proti demonstrantovi nezasahuje.

Ústavní soud se začal zabývat stížností poslance Milana Melčáka spojenou s návrhem na zrušení zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. 1. září odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb. Volby se přitom měly konat 9. a 10. října. Ústavní soud nyní posuzuje, zda je Melčákova stížnost na rozpuštění sněmovny oprávněná či nikoli. V případě, že stížnost zamítne, volby se v plánovém termínu uskuteční.

Pokud Ústavní soud uzná Melčákovu stížnost jako oprávněnou, uskuteční se volby zřejmě 6. a 7. listopadu. Termín by měl být oficiálně vyhlášen po nabytí platnosti ústavní změny o samorozpuštění sněmovny, který ve čtvrtek projednají ve třetím čtení poslanci a v pátek o něm bude rozhodovat Senát. Návrh ústavní změny vznikl během týdne intenzivní diskuse špiček politických stran. V pondělí by nový termín voleb mohl vyhlásit prezident Václav Klaus.

Tématické zařazení:

 » Politika