Bublan: Do řad policie se musí vrátit zkušená střední generace - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Bublan: Do řad policie se musí vrátit zkušená střední generace

Ikona

30. srpna 2009, 13.36 | PRAHA | Stínový ministr vnitra za ČSSD a lídr kandidátky na Vysočině František Bublan je přesvědčen, že policie potřebuje zejména stabilizovat. Bublan chce, aby se do řad policie vrátili zkušení policisté, současná policie je totiž kvůli odchodu výkonné střední generace nazývána kinderpolicií.

 

Bublan očekává, že do konce letošního roku část policistů ještě odejde. Končí totiž přechodné období, kdy ještě mohou odejít policisté, kteří mají odslouženo deset let, nikoli potřebných patnáct let, aby získali výslužné. "Pokud by to bylo v mé kompetenci, okamžitě bych návrat nabídl těm, kteří odešli během Langerova ministrování. Vrátili by se zpět na své pozice, a to bez přijímacího řízení. Jedná se většinou o zkušené policisty, kteří mají odslouženo deset nebo dvacet let. Ti odcházeli znechuceni," řekl Bublan agentuře Mediafax.

České polici totiž chybí podle Bublana střední výkonná generace, která má zkušenosti. "To se dnes projevuje na nižší objasněnosti případů," tvrdí. Podle něj by bylo potřeba uzpůsobit resort spravedlnosti tak, aby krajským policejním ředitelstvím odpovídala také krajská státní zastupitelství. "Současný stav je chaotický," tvrdí Bublan.

Zrušení okresních velitelství a vznik oblastních policejních velitelství považuje Bublan za další zmatek. Problém je podle něj v tom, že chybí jeden ředitel, který by měl rozhodující slovo. "Podle Langerovy koncepce tam mají být dva velitelé, jeden pro pořádkovou službu a druhý pro kriminální policie. To kritizují samotní policisté, protože není možné, aby v jedné oblasti působili vedle sebe dva vedoucí," vysvětluje. Navrhuje, aby existoval post jednoho oblastního velitele a ten měl případně pod sebou dva náměstky, kteří budou mít na starosti pořádkovou službu a kriminální policii.

Bublan by chtěl prosadit změnu ve financování policie tak, aby současný stav, kdy policie v každém kraji má svůj rozpočet a musí se o něj starat, což je podle něj zatěžující, byl opět jeden rozpočet. "Navrhoval bych tedy, aby organizační složkou státu byla policie jako celek s jednotným rozpočtem, za který by byl odpovědný policejní prezident a státní závěrečný účet by dělalo policejní prezidium," řekl Bublan agentuře Mediafax.

Připravuje také koncepci Nejvyššího kriminálního úřadu. Tento úřad by podle jeho názoru pod sebou slučoval protidrogovou složku, protikorupční útvar, útvar pro boj s organizovaným zločinem, útvar pro boj s extremismem a technické jednotky pro sledování a odposlechy. "Tyto útvary by si sice podržely určitou samostatnost, ale jejich činnost by byla více koordinována a informace by mohly být efektivněji analyzovány," vysvětlil. V současnosti se totiž tyto složky podle jeho slov mnohdy dublují, nespolupracují dostatečně, a často si dokonce konkurují.

Tématické zařazení:

 » Politika