Tisíce Američanů vzdaly poctu senátoru Kennedymu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Tisíce Američanů vzdaly poctu senátoru Kennedymu

Ikona

29. srpna 2009, 10.20 | BOSTON | Na 50 tisíc Američanů přišlo v pátek do budovy knihovny prezidenta Johna F. Kennedyho v Bostonu, aby tam vzdaly poctu zemřelému senátoru Edwardu Kennedymu. Nad jeho rakví se potom večer na vzpomínkové slavnosti jen pro zvané hosty sešli i demokratičtí a republikánští politici, informuje v sobotu server BBC, agentura Reuters a televize CNN.

 

"V mnoha otázkách jsme se neshodli. Ale obdivuji jeho zaujetí pro své přesvědčení, jeho trpělivost s tvrdou a někdy i nudnou prací v legislativě, a jeho záhadný smysl pro to, kdy překlenout rozdíly," řekl republikánský senátor John McCain, který v roce 2008 prohrál boj o prezidentský post s Barackem Obamou.

"Pokud jste někdy potřebovali najít Teddyho v sále Senátu, vše, co jste pro to museli udělat, bylo naslouchat tomu zřetelnému hřmění smíchu, který se rozléhal sálem, když okouzlil své kolegy, nebo když je často přinutil volit za to, co ten den prosazoval," řekl demokratický senátor Chris Dodd.

"Vplížil se do mého srdce a než jsem si toho všiml, už ho kousek měl," řekl viceprezident Joe Biden, dlouholetý Kennedyho kolega ze Senátu. Biden také uvedl, že bez Edwarda Kennedyho by to tak vysoko nedotáhl.

Vzpomínkou slavnost přenášela živě televize CNN. "Schází mi naše boje na veřejnosti a vtipkování v zákulisí," řekl republikánský senátor Orrin Hatch, který se s Kennedym přátelil. Po Hatchově dlouhém projevu mu osobně přišla poděkovat Kennedyho žena Vicki.

Mnoho z řečníků vzpomnělo Kennedyho zálibu v jachtingu, jiní připomněli jeho velkorysost.

Na slavnosti promluvil i Joseph P. Kennedy II., jeden z 11 dětí Roberta a Ethel Kennedyových, který řekl, jak mu strýc pomáhal po smrti jeho otce. "Každý jeden z mých bratrů a sester potřeboval otce a my ho získali ve strýčkovi Teddovi. Jen jsme potřebovali někoho, koho bychom se mohli držet, a Teddy byl vždy poblíž," řekl Joseph P. Kennedy II.

Na odpolední veřejnou vzpomínkou slavnost přišly tisíce lidí. "Jen jsme chtěli vzdát naši úctu a poděkovat za všechno, co udělal," řekla Trisha McLaughlinová, jedna z těch, kdo do knihovny J. F. K. v Bostonu přišli.

Ceremonie na rozloučenou se senátorem Kennedym začaly ve čtvrtek soukromou rodinnou bohoslužbou v sídle Kennedyů ve vesnici Hyannis Port ve státě Massachusetts. Mše se zúčastnila také Kennedyho neteř Caroline, dcera prezidenta Kennedyho, a syn Patrick, který je členem amerického Kongresu.

Rakev s tělem senátora Kennedyho pak byla převezena do budovy knihovny prezidenta Johna F. Kennedyho v Bostonu, kde se s jedním z nejdéle sloužících amerických zákonodárců a posledním významným politikem z rodu Kennedyů mohla rozloučit také veřejnost.

V sobotu pak bude senátor Kennedy pohřben na Národním hřbitově v Arlingtonu vedle svých bratrů, prezidenta Kennedyho a senátora a prezidentského kandidáta Roberta Kennedyho. Soukromé mše před pohřbem v bazilice Our Lady of Perpetual Help se zúčastní i tři bývalí prezidenti: George W. Bush, Jimmy Carter a Bill Clinton. Čtvrtý žijící exprezident – George Bush starší – se pohřbu nezúčastní.

Smuteční řeč pronese současný americký prezident Barack Obama.

Senátor Edward Kennedy, který zemřel v úterý ve věku 77 let na rakovinu mozku, byl jediným z bratrů Kennedyových, který zemřel přirozenou smrtí. Nejstarší bratr Joe zahynul za 2. světové války, John a Robert byli zastřeleni při atentátech.

Tématické zařazení:

 » Politika