V Kramářově vile se na státním rozpočtu nedohodli - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

V Kramářově vile se na státním rozpočtu nedohodli

Ikona

27. srpna 2009, 11.07 | PRAHA | Bezvýsledně skončilo čtvrteční jednání v Kramářově vile, kde se sešli předseda vlády Jan Fischer, ministr financí Eduard Janota a předsedové nejsilnějších politických strana Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD). Po setkání to uvedl ministr financí Janota.

 

S oběma předsedy jednali premiér i ministr financí odděleně. Na konkrétních bodech řešení státního rozpočtu se nedohodli. Topolánek i Paroubek slyšeli z Janotových úst to, co k řešení schodku říká již několik dní - tedy zvýšení DPH, nárůst spotřební daně z benzínu a nafty o korunu na litr či snížení výdajů o 40 miliard korun.

"Oba předsedové si vše vyslechli. Sami s nějakými konkrétními kroky řešení nepřišli," uvedl Janota.

Jiří Paroubek při odchodu řekl, že si od ministra financí vyžádal ucelený materiál návrhů řešení. "Každopádně odmítáme jakékoli zvyšování DPH, což by zvýšilo ceny například u potravin, nebo léků. Pokud se v návrzích objeví například daňová progrese, kterou navrhujeme i my, pak jsme ochotni takový návrh podpořit," řekl po jednání v Kramářově vile Paroubek s tím, že pokud ČSSD vyhraje podzimní volby do Sněmovny, zvýšení DPH rozhodně nepřipustí.

Podle aktuálních návrhů ministerstva financí měl schodek činit v příštím roce 230 miliard korun. Připravované návrhy mají snížit deficit o 70 miliard korun na zhruba pět procent HDP.

Ministr Janota chce návrhy na změny poslat parlamentu jako jeden balíček, který by měl být Sněmovnou schválen v prvním čtení. To se ale nelíbí šéfovi ČSSD Paroubkovi, podle kterého by bylo vhodnější, aby vláda tyto změny předložila rozdělené. "Pak by se o nich dalo hlasovat o každé zvlášť," řekl Paroubek novinářům. S tím ale Janota nesouhlasí. Podle něj je jeho navrhovaný balíček vyvážený jako celek, který řeší problémy jak na výdajové, tak na příjmové straně státního rozpočtu. "Vhodnější variantou je rozhodně balíček jako celek," řekl Janota.

Větší šanci na podporu má Janota zřejmě ze strany občanských demokratů. Předseda strany Mirek Topolánek totiž prohlásil, že jeho návrh je lepší, než zavedení rozpočtového provizoria. "My navrhujeme schválit rozpočet Fischerovy vlády, protože je to lepší než rozpočtové provizorium," řekl Topolánek. Následně by měl být podle Topolánka připraven a schválen 18měsíční krizový rozpočet.

Topolánek ovšem zdůrazňuje, že Fischerova vláda by měla připravit pouze nelegislativní opatření k rozpočtu, legislativní kroky by měla nechat na novém kabinetu. Podle Topolánka je takřka nemyslitelné, aby současná sněmovna rozpočet schválila, to by podle lídra ODS mělo být úkolem až nově zvolených legislativců.

Tématické zařazení:

 » Politika