Hlídá státu miliardy, sám podváděl s daněmi - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Hlídá státu miliardy, sám podváděl s daněmi

Ikona

28. srpna 2009, 09.36 | PRAHA | Vysoce postavený úředník ministerstva financí, který má v popisu práce zachraňovat státu miliardy, sám podváděl stát na daních. A připravil ho tak o miliony korun, píše v pátečním vydání deník MF DNES. Jak zjistil list, ředitel mezinárodněprávního odboru Radek Šnábl byl letos v dubnu pravomocně odsouzen za daňový podvod. Dostal dvouletý podmíněný trest a vysokou pokutu.

 

Přesto stále zůstává ve funkci. Podvod spočíval v tom, že tři podnikatelé, mezi které Šnábl patřil, vykázali v roce 1999 (Šnábl tehdy ještě pro stát nepracoval) fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli 7 milionů, jim už nevyšel.

"Byl jsem odsouzen," přiznal MF DNES Šnábl. "Ale nechápu, jak k tomu mohl soud dospět. Předpokládal jsem, že budu zcela očištěn." Jeho případ přitom shodně posoudily už dva soudy - krajský v Ústní nad Labem a pražský vrchní. Poté, co byl Šnábl odsouzen, řekl o tom tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Ten ho však z funkce neodvolal. "Přestupek, kterého se dopustil, je nesrovnatelný vůči desítkám miliard, které Česku zachránil. Já jsem ho tam prostě potřeboval," řekl deníku Kalousek.

Šnábl má na starosti arbitráže, řešil i miliardový spor s Nomurou. A právě to ho zatím zachránilo. Ani jeho další kariéře na ministerstvu financí zřejmě nic nebrání. Politici totiž stále posunují zahájení platnosti zákona o zaměstnávání státních zaměstnanců, přijatého už v roce 2002. Kdyby platil, Šnábla by čekala okamžitá výpověď. Současný ministr financí Eduard Janota nebyl o jeho odsouzení informován a hodlá věc prošetřit, píše MF DNES

Tématické zařazení:

 » Politika