Amnesty International žádá Kanadu o zrušení víz pro Česko a Mexiko - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Amnesty International žádá Kanadu o zrušení víz pro Česko a Mexiko

Ikona

25. srpna 2009, 16.34 | PRAHA (MEDIAFAX) - Pobočky Amnesty International (AI) z Kanady, České republiky a Mexika vyzvaly dopisem kanadské úřady, aby zvrátily rozhodnutí o uvalení vízové povinnosti na obyvatele ČR a Mexika. Mediafax o tom v úterý informovala Lenka Pitronova z AI.

 

V dopise adresovaném ministru pro občanství a imigraci Jasonu Kenneymu vyjádřila AI znepokojení nad odůvodněním kroku, jehož cílem bylo podle kanadských úřadů omezit příliv žadatelů o azyl z těchto zemí.

"Státy mají právo kontrolovat vstup cizinců na území. Víza jsou legitimním nástrojem, nicméně nemohou být používána s cílem omezit možnost uprchlíků hledat ochranu," uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

AI rozhodnutí o zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky a Mexika znepokojuje zvláště z toho důvodu, že zdokumentovala mnoho případů porušování lidských práv v obou těchto zemích. Považuje proto za důležité, aby byl kanadský systém udělování statutu uprchlíka přístupný i pro občany České republiky a Mexika.

Amnesty International chápe podle dopisu snahu kanadských úřadů o to, aby kanadský systém určování statutu uprchlíka fungoval rychle a efektivně. "Systém ale zároveň musí zaručit, že se všem žadatelům dostane rovného zacházení a žádosti budou vyhodnocovány spravedlivě," uvedla AI.

Amnesty International proto kanadské úřady vyzývá, aby vízovou povinnost pro občany České republiky a Mexika zrušily, nebo přijaly jiná opatření, která zajistí, že kanadský systém určování statutu uprchlíka pro ně zůstane přístupný.

Tématické zařazení:

 » Politika