Soud začal projednávat žalobu Ratha na časopis Reflex za koláž s podobou Hitlera - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Soud začal projednávat žalobu Ratha na časopis Reflex za koláž s podobou Hitlera

Ikona

13. srpna 2009, 14.41 | PRAHA | Městský soud v Praze začal ve čtvrtek projednávat žalobu hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (ČSSD) na vydavatelství Ringier. Rath se domáhá omluvy za koláž na titulní straně časopisu Reflex, kde byl letos v únoru zobrazen jako Adolf Hitler uprostřed poštovní známky.

 

Koláž v Reflexu zobrazuje Ratha s hitlerovským knírkem a účesem na poštovní známce, jejíž hodnota 30 korun odkazuje na socialisty kritizované poplatky ve zdravotnictví. Rath jako první z hejtmanů zrušil poplatky v krajských nemocnicích. Název článku odkazuje na heslo Arbeit macht Frei (Práce osvobozuje), které viselo na vstupních branách do nacistických koncentračních táborů. "Považuji článek v Reflexu 'Arbeit macht Rath' doprovázený nevkusnými fotografiemi a slogany, které odkazují na jeden z nejnechutnějších sloganů nacistické Třetí říše, který provázel na smrt v koncentračních táborech miliony lidí, včetně členů mé rodiny, za nechutný a překračující všechny meze novinářské etiky," reagoval tehdy Rath.

Hejtman marně žádal omluvu od šéfredaktora časopisu bezprostředně po otištění sporné koláže, po mediální přestřelce se rozhodl podat na vydavatelství žalobu. Jeho advokát Jan Mach vyobrazení označil za "bezprecedentní nehoráznost". Naopak právní zástupkyně Ringieru Helena Chaloupková hájí časopis tvrzením, že taková karikatura není ojedinělým úkazem. Jako důkaz soudu předložila několik ukázek z evropského tisku, které zobrazovaly různé politiky v obdobných karikaturách.

Rath chce, aby soud vydavatelství otištění omluvy nařídil, neboť podle něj časopis překročil meze novinářské etiky a urazil jeho i celou rodinu. Odpoledne by měl jako svědek vystoupit místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Tématické zařazení:

 » Politika