Politici by se neměli kamarádit s podnikatelským světem, soudí Pithart - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Politici by se neměli kamarádit s podnikatelským světem, soudí Pithart

Ikona

13. srpna 2009, 10.16 | PRAHA | Vrcholní politici by se neměli kamarádit s podnikatelským světem, zadávají tak příčinu spekulacím, a dávají najevo, že jsou přístupní různým lobbistickým tlakům, toto chování by ale omezila ztráta imunity. Myslí si místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). "Politici by se vůbec neměli kamarádit s podnikatelským světem, musí si uložit určité rezervy.

 

Nemůžou se zkrátka kamarádit s každým," prohlásil Pithart. Uvedl, že i v případě, že by podnikatel byl jeho kamarád, tím, že pracuje třeba jako předseda vlády, tak to prostě nejde. "Jakmile se s takovýmito lidmi sejdu zvlášť, mimo úřad, tak dávám najevo, že jsem přístupný na různá jednání," uvedl Pithart v narážce na schůzky a dovolené politiků s lobbisty.

Na otázku, zda by takovéto kamarádění politiků s podnikateli změnila ztráta nebo omezení imunity poslanců a senátorů, odpověděl Pithart kladně. "No samozřejmě. Když jsem se stal poprvé předsedou Senátu po jeho ustavení, tak jsem to navrhoval. Řekl jsem, že bychom svoji práci měli začít tím, že se zbavíme imunity. Od té doby jsme o tom v různých variantách hlasovali asi osmkrát, ale nikdy to neprošlo," uvedl.

Podle jeho slov zkrachuje snaha zbavit zákonodárce imunity vždy na tom, že sice všichni s tím souhlasí, ale uvedou, že to není domyšlené a systémové řešení, takže se to shodí ze stolu. "Nebo jedna komora parlamentu je pro a druhá je proti," řekl.

Pokud to tedy někdo myslí vážně s omezením imunity zákonodárců, tak si to podle Pitharta musí dopředu předjednat a zformulovat tak, aby nikdo nemohl pak říci: no jo, to jste měli udělat tak a tak, proto to nepodpoříme. "Ten kdo chce skutečně prosadit omezení imunity, musí to předjednat tak, že to opravdu potom projde. Nejsnazší totiž je udělat se populárním hrdinou a vědět, že to nakonec neprojde. Tímto přístup nikdo body již nezíská," dodal místopředseda Senátu.

Tématické zařazení:

 » Politika