Německo chce koupit Lobkovický palác - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Německo chce koupit Lobkovický palác

Ikona

17. srpna 2009, 16.20 | BERLÍN | Německo se chce stát se majitelem barokního Lobkovického paláce v Praze, kde sídlí jeho velvyslanectví a který sehrál důležitou roli v novodobých německých dějinách i při pádu komunismu před 20 lety. Informuje o tom v pondělí server Lemonde.fr. Německo by chtělo palác vyměnit za bývalé americké velvyslanectví v Berlíně.

 

Tam by se mohla přestěhovat česká ambasáda, jejíž současná budova již nutně potřebuje rekonstrukci.

V Lobkovickém paláci sídlilo před rokem 1989 velvyslanectví tehdejší Spolkové republiky Německo (NSR). V září 1989 se budova a přilehlá zahrada staly útočištěm tisíců východních Němců, kteří se přes ambasádu chtěli dostat na Západ. Jejich vlast, Německá demokratická republika (NDR), ale požadovala, aby se vrátili. Tehdejšímu západoněmeckému ministru zahraničí Hansi-Dietrichu Genscherovi, který se kvůli nim sešel mimo jiné také se šéfem sovětské diplomacie Eduardem Ševardnadzem, se však podařilo vyjednat jejich přesun do NSR, což uprchlíkům oznámil 30. září 1989 právě z balkonu paláce.

Zmíněná událost předznamenala nejen pár berlínské zdi, ale i celého východoněmeckého režimu, který již nemohl déle odolávat tlaku na otevření hranic se svým západním sousedem.

"Tato budova má pro nás velký symbolický význam. Patří do německé historie," uvedlo německé ministerstva zahraničí s tím, že Německo a Česká republika se již dohodly na ustanovení mezinárodního odhadce, jenž má palác do konce září ocenit.

Berlín, který se již pokusil získat Lobkovický palác v 90. letech minulého století, by chtěl příslušnou smlouvu uzavřít do 20. výročí Genscherova projevu. To se ale s největší pravděpodobností nepodaří, nicméně šance, že by se 25. výročí projevu slavilo v paláci v německém vlastnictví, jsou podle mluvčího německého ministerstva zahraničí Jense Plötnera velké.

Tématické zařazení:

 » Politika