Nejvíc lidí chce, aby po volbách vládl opět šéf ODS - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nejvíc lidí chce, aby po volbách vládl opět šéf ODS

Ikona

10. srpna 2009, 09.22 | PRAHA | Nejvíce lidí by chtělo za premiéra šéfa ODS Mirka Topolánka, předseda ČSSD Jiří Paroubek je na druhém místě, lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg, podle průzkumu z minulého týdne nejdůvěryhodnější politik, je až čtvrtý. Ukázal to průzkum agentury Median pro MF Dnes zveřejněný v pondělí.

 

Pro Mirka Topolánka se vyslovilo 19,2 % respondentů, Jiří Paroubek má na šéfa ODS ztrátu asi dvou procent (17,4 %). Na třetím místě skončil Vojtěch Filip (KSČM) se 7,1 %, následuje lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg (5,7 %) a předseda SZ Ondřej Liška (3,2 %). 8 % dotázaných by chtělo někoho jiného a 39,4 % neví.

Median se dotázal 538 respondentů.

Podle ředitele agentury Median Přemysla Čecha podpora partajních tváří odpovídá zhruba voličským preferencím jejich stran včetně velmi těsného přetahování mezi ODS a ČSSD. Ve volbách zvítězí ten, kdo získá více váhavých či nerozhodnutých voličů, kteří by se po posledních alternativách mohli přiklonit k nějaké alternativě.

"Zatím to jsou jen naše indicie, ale pod vlivem zklamání hledají tito voliči serióznější a slušnější partaj," vysvětlil Čech MF Dnes a připomněl, že dosud žádná pravicová alternativa ODS po počátečním oslnění voličů neuspěla. "Uvidíme, zda se TOP 09 stane výjimkou," dodává Čech.

Průzkum potvrdil, že pravicoví voliči jsou hlavně vysokoškoláci a středoškoláci. Mezi příznivci komunistů naopak převládají lidé se základním vzděláním. Paroubkova ČSSD tvoří "střed". Nejsilnější skupinou jejích voličů (čtvrtina) jsou vyučení a středoškoláci bez maturity.

Tématické zařazení:

 » Politika