Ruský soud odmítl nařídit nové vyšetřování vraždy novinářky Politkovské - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ruský soud odmítl nařídit nové vyšetřování vraždy novinářky Politkovské

Ikona

7. srpna 2009, 12.32 | MOSKVA | Moskevský vojenský soud v pátek odmítl nařídit nové vyšetřování případu vraždy ruské novinářky Anny Politkovské. Informuje o tom ruský portál Lenta. Nové vyšetřování požadovala rodina a blízcí žurnalistky. Karina Moskalenková, právní zástupkyně dětí Politkovské prohlásila, že se hodlá proti pátečnímu rozhodnutí soudu odvolat.

 

Návrh na další vyšetřování případu byl vznesen na prvním zasedání nového procesu, které proběhlo ve středu.

Tři muži jsou zatím jedinými, kteří byli v souvislosti s vraždou známé ruské žurnalistky podruhé postaveni před soud. Během prvního procesu byli v únoru Džabrail a Ibragim Machmudovovi, bratři původem z Čečenska, a bývalý policejní důstojník Sergej Chadžikurbanov, zproštěni obvinění a propuštěni na svobodu.

Ruský nejvyšší soud však nařídil další soudní proces s novým soudcem a porotou. K dispozici ale budou stejné vyšetřovací materiály a důkazy jako během prvního procesu. Stoupenci a rodina Politkovské proto tvrdí, že je nový soud jen plýtváním času a vyzvali k novému vyšetřování.

Muž, který stiskl spoušť zbraně a ženu zastřelil, je na útěku. Podle vyšetřovatelů se jedná o Rustama Machmudova, čtvrtého bratra souzených Machmudovových.

Politkovská, která se proslavila svými reportážemi z Čečenska a kritikou tehdejšího prezidenta a stávajícího premiéra Vladimira Putina v novinách Novaja gazeta, byla zastřelena před svým moskevským bytem v říjnu 2006.

Kvůli kritickým článkům z Čečenska jí bylo vyhrožováno smrtí již v říjnu 2001. Tehdy se opoziční novinářka přestěhovala na čas z Moskvy do Vídně, kde mohla díky podpoře místního Institutu humanitních věd pracovat na své nové knize.

Tématické zařazení:

 » Politika