Ransdorf nemůže být kvůli své nové imunitě stíhán za předloňskou nehodu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ransdorf nemůže být kvůli své nové imunitě stíhán za předloňskou nehodu

Ikona

31. července 2009, 15.56 | PRAHA | Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) nemůže být kvůli své nové imunitě trestně stíhán za nehodu, při které předloni v červnu srazil autem na přechodu v Praze 6 čtyřiačtyřicetiletou ženu. V pátek to oznámil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

 

Po nehodě nemohla policie Ransdorfa stíhat, protože měl imunitu. Na žádost policie v únoru letošního roku Evropský parlament poslance této imunity zbavil a vydal jej tak k trestnímu stíhání. „Orgány činné v trestním řízení čekaly od února do července, než byly doručeny veškeré potřebné dokumenty o poslancově imunitě, aby jej mohly začít stíhat,“ vylíčil státní zástupce. V červenci dokumenty konečně dorazily a policie Ransdorfa 17. července obvinila z ublížení na zdraví z nedbalosti, za což muže jít politik až na rok do vězení.

Neočekávaný problém ale nastal už v červnu tohoto roku, kdy byl Ransdorf znovu zvolen do funkce europoslance a získal tak novou imunitu. „V trestním stíhání tak nemůžeme pokračovat, policie musí znovu do Evropského parlamentu poslat žádost o zbavení poslance imunity,“ vysvětlil Bláha s tím, že jakmile o tom parlament rozhodne, stíhání bude znovu zahájeno.

Při nehodě z roku 2007 utrpěla sražená chodkyně naštěstí jen lehčí zranění. O rok později v červenci zavinil podobnou nehodu, srazil na přechodu pro chodce rovněž v šesté městské části mladou ženu. Dívka si poranila hlavu. Policie nakonec rozhodla, že jde pouze o přestupek.

Tématické zařazení:

 » Politika