Češi budou muset déle platit důchodové pojištění, jinak nedosáhnou na penzi - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Češi budou muset déle platit důchodové pojištění, jinak nedosáhnou na penzi

Ikona

28. července 2009, 14.12 | PRAHA | Podmínky pobírání důchodů se v Česku zpřísňují. Podle statistik zveřejněných v úterý Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) se musí občané České republiky připravit na zvyšující se počet roků, kdy budou muset platit důchodové pojištění, aby měli na penzi nárok.

 

Ještě v roce 2010 bude člověku k úspěšné žádosti o pobírání starobního důchodu stačit, že platil důchodové pojištění, které je součástí sociálního zabezpečení, po dobu 26 let. Roky následující se však bude muset smířit s tím, že se doba placení pojištění prodlouží.

Od 1. ledna 2010 totiž dojde k postupnému prodlužování potřebné doby pojištění o jeden rok za každý kalendářní rok po roce 2009. V praxi to znamená, že například v roce 2015 už bude pro budoucího penzistu povinnost platit odvody po dobu třiceti let. V roce 2019 už bude povinnost odvodů dokonce 35 let.

Prodloužení povinnosti platit pojištění se však dotkne i mužů, kteří dosáhli důchodového věku 65 let. Zatímco v roce 2010 bude takovým novým penzistům stačit, že byli pojištěni po dobu 16 let, v roce 2014 se hranice zvýší na dvacet let povinného pojištění.

Stejné prodloužení placení pojištění se dotkne i žen. Podmínky pobírání penze jsou však u nich ovlivněny počtem vychovaných dětí a nižším odchodem do důchodu.

Důvodem zpřísnění podmínek pro pobírání starobních důchodů od roku 2010 je nepříznivý demografický vývoj. Rostoucí počet lidí důchodového věku a menší podíl výdělečně činných vyvolává tlak na státní rozpočet a objem vyplacených penzí. Stát proto posouvá věk odchodu do důchodu a prodlužuje počet odpracovaných let a odvodů.

Letos v červnu činila průměrná výše vyplácených důchodů 10.013 korun. Vláda každoročně v závislosti na růstu cen zvyšuje důchody formou valorizace. Mimořádně může penze zvednout, pokud inflace za příslušné období překročí pět procent. Pro poslední navýšení důchodů se zatím odhodlala vláda Mirka Topolánka (ODS). Důchodci si průměrně polepšili o více než třista korun.

Tématické zařazení:

 » Politika