Česko už dobrovolně opustilo 1814 nezaměstnaných cizinců - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česko už dobrovolně opustilo 1814 nezaměstnaných cizinců

Ikona

27. července 2009, 15.24 | PRAHA | Již 1814 cizinců z nečlenských zemí EU, kteří v České republice přišli o práci v důsledku ekonomické krize, se mezi 16. únorem a 24. červencem zapojilo do programu dobrovolných návratů a odletělo domů. Novinářům to v pondělí řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar.

 

Celkem se registrovalo 1871 cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Ti se v budoucnu mohou vrátit do Česka a podle Salivara jim nebude odepřena možnost opět pracovat. "Naše aktivita směřovala zejména k zlepšení situace zahraničních pracovníků, ale také eliminace případných bezpečnostních rizik, která by s jejich propuštěním byla spojená," potvrdil náměstek ministr. Poznamenal, že se policie ze strany propuštěných cizinců obávala nárůstu kriminality.

Ministerstvo vnitra počítalo s tím, že za první polovinu roku 2009 skončí pracovní povolení v důsledku hospodářské krize 68 tisíc cizinců. Hlavně na ně byl proto projekt dobrovolných návratů namířen.

Projekt počítal s tím, že každý dospělý před nástupem do letadla dostane 500 euro, dítě 250 euro. Celkem ministerstvo vnitra návraty cizinců stály 60,2 milionu korun.

Nejvíce se do projektu dobrovolných návratů zapojilo Mongolů, celkem 1220. Dále 287 Uzbeků, 239 Vietnamců, 52 Ukrajinců, cizinců z Indonésie, Moldavska, Gruzie, Bosny a Hercegoviny, Kazachstánu, Ruska, Srbska, Kyrgyzstánu, Kosovo, Indie, Ázerbájdžánu, Běloruska a Tádžikistánu.

Tématické zařazení:

 » Politika