Novela vodního zákona ochrání více životní prostředí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Novela vodního zákona ochrání více životní prostředí

Ikona

27. července 2009, 14.53 | PRAHA |- Roční úsporu 240 milionů korun by měla přinést díky omezení administrativy novela vodního zákona, kterou v pondělí schválila Vláda ČR. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. ¨Jedním z důležitých prvků novely je přitom podle mluvčího nová definice takzvaného přirozeného koryta vodních toků.

 

„Tento nový prvek v zákoně přináší ulehčení pro správce vodních toků, je to pro přírodu velmi příznivé opatření a odstraňuje dosavadní nutnost zbytečných úprav koryt,“ uvedl Vorlíček.

Pokud se totiž například v případě povodní současné koryto řek vytvořené člověkem změní, nebudou mít správci vodních toků povinnost uvádět jej do původního stavu. „V případě, že by nové koryto toku zasáhlo do soukromého pozemku, bude moci vlastník pozemku požádat o navrácení řeky do původního koryta, nebo bude moci nabídnout pozemek státu a ten od něj pozemek vykoupí,“ konstatoval mluvčí.

Podle ministra zemědělství Jakuba Šebesty novela v praxi ukazuje, že „vodní zákon je živou normou a že některé záležitosti je třeba upravovat dle praxe tak, aby tento zákon nebyl přítěží“. Podstatnou součástí novely je také zachování stávající výše poplatků za odběr podzemních vod a vypouštění vod odpadních. „Výše poplatků zůstala zachována zejména vzhledem k ekonomické krizi a znamená nezvyšování nákladů jak soukromých osob, tak podnikatelů,“ zdůraznil Vorlíček.

Součástí návrhu zákona je i novela přestupkového zákona. Novela vodního zákona podle ministerstva zemědělství přináší snížení administrativní zátěže v podobě nejméně patnácti různých úprav či případně odstranění určitých povinností vztahujících se k tomuto zákonu. „Celkové snížení ročních nákladů díky omezení administrativy je odhadováno ve výši 240 milionů korun, z toho snížení nákladů podnikatelů činí 130 milionů korun a státní správy 110 milionů korun ročně,“ informoval Vorlíček.

Tématické zařazení:

 » Politika