Průzkum STEM: Lidé nechtějí velkou koalici - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Průzkum STEM: Lidé nechtějí velkou koalici

Ikona

18. července 2009, 09.05 | PRAHA | Ať už dopadnou podzimní předčasné volby do Sněmovny jakkoli, veřejnost má v jedné věci jasno. Jak vyplynulo s průzkumu agentury STEM, veřejnost odmítá velkou koalici ODS a ČSSD, píše ve svém sobotním vydání deník Právo.

 

Pokud by se vítězem stala ODS, ČSSD jako jejího partnera odmítá 65 procent dotázaných, zatímco pro je jen 35 procent. Obdobně průzkum dopadl i v případě varianty vítězství ČSSD. Její spojení s ODS nechce 62 procent, zatímco pro je jen 38 procent dotázaných.

"Doposud debata o velkých koalicích byla vždy spíše negativní. Hovořilo se o tom, že velká koalice je přímo cesta k nezměrné korupci. V jiných souvislostech nikdy nebyla zmiňována," vysvětlil na dotaz Práva šéf agentury STEM Jan Hartl.

Připouští, že velká koalice by měla i své výhody – například dohodu o zásadních věcech, jako je důchodová reforma, rozpočtové určení daní či školství.

Průzkum také ukázal, že si lidé k jedné či druhé velké straně nejčastěji přejí jako partnera buď stranu TOP 09 nebo lidovce.

Tématické zařazení:

 » Politika