Kanada obnovuje víza pro Čechy, česká vláda hrozí odvetou - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kanada obnovuje víza pro Čechy, česká vláda hrozí odvetou

Ikona

14. července 2009, 00.44 | OTTAWA | Kanada obnovuje víza pro Čechy přijíždějící do země javorového listu. Oznámilo to v pondělí kanadské ministerstvo pro přistěhovalectví. Češi tak vypadávají z kategorie turistů, kteří mohou bez víz cestovat do všech západních států

 

Víza budou platit od půlnoci na úterý východokanadského času, píše server NationalPost, tedy od úterka šesti hodin ráno SELČ.

Tuto informaci potvrdil v pondělí večer v ČT český ministr zahraničí Jan Kohout.

"Takto se mezi aliančními partnery nejedná, je to velmi bezprecedentní záležitost," postěžoval si rozezlený ministr.

Česká vláda byla o zavedení víz informována ústně na poslední chvíli, nikoli v předstihu diplomatickou nótou, jak je obvyklé.

"Nemohli jsme s tím otálet. Kdybychom nereagovali, platili bychom za to velké náklady, které by náš přistěhovalecký systém nemusel unést," vysvětluje na portálu NationalPost Jason Kennye, kanadský ministr pro přistěhovalectví.

Kanada vízovou povinnost obnovuje dva roky poté, co ji zrušila - a to pro příval českých Romů kteří v zemi žádají o azyl.

Počet jejich žádostí stoupá. Loni jich bylo 861, od letošního ledna do března už 653. Celkem za tuto dobu uspělo 132 žadatelů.

Češi cestující do Kanady si budou moci 48 hodin od ukončení bezvízového styku, tedy do čtvrtka 6.00, vybavit víza na letišti v Kanadě při příletu. Potom o ně budou muset žádat konzulární oddělení kanadské ambasády ve Vídni. Kanadské velvyslanectví v Praze konzulární odbor nemá.

"Využili jsme všechny kanály, vyvinuli jsme veškeré úsilí, abychom tento krok odvrátili, pozdrželi," prohlásil před zavedením víz český premiér Jan Fischer.

Fischer o vízech jednal s kanadským premiérem Stephenem Harperem i ministrem pro přistěhovalectví Jasonem Kenneym. Ministr zahraničí Jan Kohout telefonoval šéfovi kanadské diplomacie Lawrenci Cannonovi.

Kanaďany však od uvalení víz na Čechy neodradili.

"Nechtěli rozumět naším argumentům," poznamenal v ČT šéf diplomacie Kohout a obvinil Kanadu, že si příval žadatelů zavinila svým štědrým přistěhovaleckým systémem. "Systém je povzbuzující pro to, aby lidé žádali o azyl," uvedl ministr.

Česká vláda by teď mohla reagovat zavedením víz pro kanadské diplomaty. Pro kanadské turisty víza zavést nemůže, protože by tím porušila evropskou směrnici o jednotné vízové politice.

Kohout ale ani takové řešení nevylučuje. Naznačil, že bude prosazovat "evropskou odvetu".

"Buď budou víza zavedena celou Evropskou unií, anebo nebude platit klauzule solidarity, a potom my máme plné právo zavést víza Kanadě sami," pohrozil Kohout.

Premiér Jan Fischer na středu svolal mimořádné zasedání vlády, kde kabinet projedná českou odpověď.

Do Kanady létají ročně desítky tisíc Čechů. Teď je zřejmé, že jejich počet výrazně poklesne.

Stejné to bude v případě Mexičanů. Také pro ně od úterka platí kanadská víza.

Dohromady Kanaďané evidují 1 720 žádostí o azyl od českých občanů. Češi jsou tak po Mexičanech, na jejichž kontě je 5 500 žádostí, druhými nejčastějšími žadateli o azyl.

Tématické zařazení:

 » Politika