Liga lidských práv: Stát málo informuje o možnosti odškodnění za průtahy u soudů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Liga lidských práv: Stát málo informuje o možnosti odškodnění za průtahy u soudů

Ikona

30. června 2009, 14.13 | PRAHA | Česká republika své občany dostatečně neinformuje o možnosti odškodnění za průtahy soudních jednání. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala nezisková organizace Liga lidských práv a která byla zveřejněna v úterý.

 

"Analýza ukázala, že ministerstvo spravedlnosti nedostatečně informuje občany jednak o existenci odškodňovacího mechanismu a rovněž o metodice, podle které se odškodnění za průtahy přiznává a v jaké výši," uvedla právnička Kateřina Červená z Ligy lidských práv.

Vyplacení odškodného za újmu utrpěnou v důsledku nepřiměřených soudních průtahů umožnila novela zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem z roku 2006. Následující tři roky však ukázaly, že to nebude zdaleka tak jednoduché.

"Ukázalo se, že mechanismus odškodňování si vynutil nárůst byrokracie na ministerstvu spravedlnosti a začal přetěžovat Obvodní soud pro Prahu 2. Právě tam totiž začali zasílat žaloby lidé, kteří se nesmířili s nízkými nebo nulovými náhradami od ministerstva," popsala dosavadní praxi právnička.

Pracovníci Ligy lidských práv se proto v uplynulých měsících setkávali se zástupci justice, advokacie i ministerstva, aby vyhodnotili, jak zlepšit stávající praxi. Na základě takto získaných poznatků pak vyhotovili soupis návrhů, jejichž uvedení do praxe by mělo stávající neutěšenou situaci pomoci vyřešit. "V první řadě by se mělo zamezit tomu, aby vůbec průtahy soudních jednání vznikaly. Dále navrhujeme provést důkladnou analýzu, ze které by vyplynulo, jak je předběžné projednávání návrhů na přiznání újmy ministerstvem spravedlnosti účinné. Občané by také měli být dostatečně informováni o dostupných prostředcích nápravy nepřiměřené délky řízení a zejména o metodice, na základě níž ministerstvo spravedlnosti stanovuje výši zadostiučinění. Žadatelům, kteří odškodnění nárokují, by mělo být umožněno požadovat v rámci nákladů řízení také náklady vzniklé v souvislosti s právním zastupováním před ministerstvem spravedlnosti. V neposlední řadě by bylo vhodné zvážit změnu příslušnosti soudu tak, aby Obvodní soud pro Prahu 2 nebyl při vyřizování této agendy přetížen," shrnula Červená.

Tématické zařazení:

 » Politika