STEM: Nejvíce klesla popularita Paroubkovi, vede stále Sobotka - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

STEM: Nejvíce klesla popularita Paroubkovi, vede stále Sobotka

Ikona

22. června 2009, 17.26 | PRAHA | Od posledního výzkumu popularity českých politiků klesla nejvíce oblíbenost lídra ČSSD Jiřího Paroubka, v první pětici oblíbených je nově i lídr nově vzniklé TOP 09 Miroslav Kalousek. V pondělí o tom informovala Monika Zacharová ze společnosti STEM. Popularita Jiřího Paroubka klesla od března 2009 o celých deset procent, nyní se těší důvěře 37 procent dotázaných.

 

Na čele žebříčku je stále Bohuslav Sobotka s 56 procenty hlasů před Karlem Schwarzenbergem s 51 procenty hlasů, pozitivní hodnocení je vnímáno označením "velmi příznivý" a "spíše příznivý".

Další politici se těší již podpoře menší, než je 50 procent. Třetí je Pavel Bém (ODS) se 45 procenty, na čtvrté pozici je Miroslav Kalousek (TOP 09) se 43 procenty oblíbenosti a na páté Lubomír Zaorálek (ČSSD) se stejným procentuálním úspěchem ovšem méně hlasy v kolonce "velmi příznivý".

Podle výzkumu je v současné době pozice předsedů všech pěti stran poměrně vyrovnaná, pohybuje se mezi 30 a 40 procenty příznivých názorů.

V popularitě si polepšili dva noví předsedové malých parlamentních stran. Cyril Svoboda (KDU-ČSL) od března zvýšil svou popularitu z 19 procent na 40 procent hlasů, Ondřej Liška (SZ) měl v březnu 30 procent, k červnu si polepšil o osm procentních bodů. Předseda ODS Mirek Topolánek si oproti březnovému hodnocení sice pohoršil o jedno procento na současných 34 procent, výrazně se však přiblížil popularitě největšího politického rivala Jiřího Paroubka. Lídr Komunistů Vojtěch Filip si polepšil od března o dva procentní body, na současných 32 procent hlasů.

Podle dlouhodobého průzkumu, si nejvíce polepšili členové nové strany TOP 09, Karel Schwarzenberg i Miroslav Kalousek se dostali do první pětice popularity a od března si oba polepšili o čtyři procentní body pozitivního hodnocení, o čtyři procenta si na současných 22 procent polepšil také bývalý šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 8. až 15. června 2009. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl rozsáhlý soubor 1282 respondentů.

Tématické zařazení:

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření