Lidé byli znechuceni z politiky, proto nepřišli k eurovolbám - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Lidé byli znechuceni z politiky, proto nepřišli k eurovolbám

Ikona

25. června 2009, 17.06 | PRAHA | Průzkum agentury STEM ve čtvrtek ukázal, že motivem neúčasti většiny lidí, kteří nešli k eurovolbám, bylo znechucení z politiky. Bezmála polovina (42 procent) lidí se přitom rozhodla nevolit až během posledního týdne. "Zatímco pro svou účast u evropských voleb se většina voličů rozhodla už alespoň měsíc před volbami a jen necelá třetina v posledním týdnu, nevoliči se častěji rozhodovali až v posledních dnech před volbami," uvedla agentura STEM.

 

Nejčastějším důvodem neúčasti v eurovolbách bylo zejména obecné znechucení z politiky (30 procent). 15 procent lidí eurovolby nepovažuje za důležité a 12 procent lidí bylo v době voleb mimo své bydliště. Dalších 12 procent nemělo chuť volit, devět procent občanů bylo zhnuseno ze vzájemných útoků stran. Osm procent dotázaných uvedlo, že neměli koho volit. Sedm procent respondentů pak přiznalo, že nechodí k žádným volbám a tři procenta lidí byla zklamaná z některé z politických stran.

"U lidí, kteří se rozhodli alespoň měsíc před volbami, výrazněji dominuje obecné znechucení z politiky. Lidé, kteří se rozhodovali v posledním týdnu nebo v samotných dnech voleb, svou neúčast téměř stejně často jako znechucením zdůvodňují nepřítomností v místě bydliště," dodává agentura STEM.

Účast ve volbách byla v Česku stejná jako v roce 2004. K urnám přišlo pouze 28 procent občanům.

Tématické zařazení:

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření