Senátoři schválili šrotovné - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senátoři schválili šrotovné

Ikona

17. června 2009, 23.17 | PRAHA | Senát ve středu večer schválil balíček ekonomických opatření, včetně šrotovného, které navrhla ČSSD. Lidé, kteří dají svůj starý vůz sešrotovat, získají od státu příspěvek 30 tisíc korun na nákup nového auta. Jeho cena nesmí přesáhnout půl milionu korun. Podle dřívějších informací by šrotovné mělo být zavedeno na přelomu roku.

 

Jeho cílem je rozhýbat automobilový průmysl a na něj navázané firmy v době krize. Mnozí ekonomové však o efektivnosti tohoto opatření pochybují.

"Šrotovné je jen dočasný stimul. Pokud nedojde k nastartování hospodářského růstu, můžeme očekávat další pokles ekonomiky a odsunutí problému, až dojdou peníze příští rok," řekl k zákonu Ladislav Juza ze společnosti PricewaterhouseCoopers. Podle něj šrotovné například přispěje k dalšímu poklesu cen ojetých vozů, které jsou na dně již nyní.

Součástí schváleného balíčku jsou i možnosti zrychlených odpisů pro firmy a prodloužení doby, po kterou je vyplácena podpora v nezaměstnanosti.

"Zkracuje se doba v první odpisové skupině ze tří let na 12 měsíců, ve druhé z pěti let na 24 měsíců s tím, že tyto prostředky umožní navýšit cash-flow jednotlivých podnikatelům a firem. V podstatě je to velmi jednoduché opatření, které umožní získat cash-flow a fungovat ve složitých podmínkách ekonomického poklesu," vysvětlil před hlasováním senátorům ministr financí Eduard Janota.

Podpora v nezaměstnanosti bude teď náležet uchazečům do 50 let po dobu 6 měsíců, 9 měsíců u uchazečů o zaměstnání nad 50 a do 55 let věku a 12 měsíců u uchazečů o zaměstnání nad 55 let věku.

Zákon musí ještě podepsat prezident.

Tématické zařazení:

 » Politika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření