Babiš: Českého eurokomisaře by si mohl vybrat šéf Evropské komise - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Babiš: Českého eurokomisaře by si mohl vybrat šéf Evropské komise

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Svérázné řešení koaličních sporů o osobě příštího českého eurokomisaře dnes navrhl šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Českého zástupce v komisi by si podle něj mohl vybrat sám nový šéf...

 

Evropské komise. Že je to možná varianta, připustil po jednání vlády i ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).
    "Možná by bylo nejlepší, kdyby předseda komise si vybral, že mu dáme na výběr všechny kandidáty, kteří jsou navrhováni koaličními partnery, a možná on si vybere toho správného, abychom se tady zbytečně nedohadovali," poznamenal Babiš s úsměvem na tiskové konferenci po jednání vlády.
    Nemyslí si ani, že by to byl projev bezradnosti české vlády přenechat rozhodnutí o novém českém eurokomisaři na příštího předsedu Evropské komise. "Česká vláda není bezradná. My máme jasný návrh, pana Teličku," řekl Babiš novinářům při příchodu na podvečerní jednání koaliční rady, která má o otázce nominace na budoucího českého eurokomisaře diskutovat.
    "Samozřejmě, že je přípustná i varianta, že bychom nechali vybrat šéfovi Evropské komise, že by si možná i on sám mohl říct o více kandidátů, to se vůbec nedá vyloučit, protože tato věc už byla také v minulosti zmíněna," uvedl Dienstbier, podle něhož by komise měla zohledňovat i výsledky eurovoleb.
    Asi nejdůležitější ale podle něj bude oblast, které se bude český zástupce věnovat. V ní je zatím v koalici docela shoda. Koaliční strany zatím diskutovaly o pěti možných portfoliích - dopravě, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovacích, vnitřním trhu a energetice. U posledních dvou ale i někteří členové koaliční rady, která se dnes znovu sejde, připouštějí, že na ně ČR nejspíš nedosáhne a připadnou některé z větších unijních zemí.
    O poznání větší rozpory panují, pokud jde o personální obsazení postu. ČSSD navrhuje bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.
    Babiš dnes řekl, že sociální demokraté již obsadili řadu důležitých funkcí v zemi a Telička je podle něj navíc nejlepší kandidát. "Pokud má hnutí ANO nějakého superkandidáta, tak nám ho zatím zapomnělo sdělit," poznamenal k tomu ale Dienstbier. Je tak poměrně pravděpodobné, že by dnes koaliční rada mohla jednat i o alternativních kandidátech.
    Při příchodu na koaliční radu ale zástupci jednotlivých vládních stran trvali na svých původních kandidátech. Ministr vnitra Milan Chovanec prohlásil, že příštím eurokomisařem by měl být bývalý člen vlády. "To splňuje náš kandidát pan Mertlík. Nemáme kam ustupovat a není k tomu důvod," zdůraznil místopředseda ČSSD. Ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka ani Babiš tuto podmínku ale nesdílejí.
    Šéf Evropské komise by mohl být znám již na konci tohoto týdne, kdy se v Bruselu sejdou premiéři a prezidenti zemí EU. Ti by přes dosavadní odpor Londýna a Budapešti mohli podpořit kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera, kterého by pak již v polovině července mohl zvolit europarlament. Následně pak nový šéf komise osloví jednotlivé členské země.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika