Předčasné volby se uskuteční do poloviny října, zákon podepsal Klaus - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Předčasné volby se uskuteční do poloviny října, zákon podepsal Klaus

Ikona

15. června 2009, 17.49 | PRAHA | Předčasné volby do sněmovny se uskuteční do poloviny října. Předpokládá to zákon o zkrácení nynějšího funkčního období dolní parlamentní komory, který podepsal v pondělí prezident Václav Klaus, sdělil jeho mluvčí Radim Ochvat.

 

Zákon je reakcí na březnový pád koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS). Předložili jej předsedové poslaneckých klubů ODS Petr Tluchoř, ČSSD Bohuslav Sobotka a SZ Přemysl Rabas. Předloha je ústavním zákonem a je v podstatě totožná s tou, díky níž se konaly předčasné volby po pádu vlády Václava Klause v roce 1998.

Politici se dohodli, že nyní by měly být volby 9. a 10. října. Termín musí vyhlásit Klaus.

Protože jde o ústavní zákon, prezident jej nemůže vetovat. Někteří poslanci a senátoři zákonu vyčítali, že je v rozporu s ústavou. V tomto směru jej kritizovali zejména zástupci KDU-ČSL. Hrozili dokonce tím, že se obrátí na Ústavní soud.

Do předčasných voleb vede ČR překlenovací kabinet Jana Fischera, do kterého nominovali lidi ODS, ČSSD a SZ. Má sestavit návrh státního rozpočtu pro příští rok, čelit ekonomické krizi a dokončit české předsednictví Evropské unii.

Tématické zařazení:

 » Politika