Předsedou nové strany TOP 09 má být Schwarzenberg - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Předsedou nové strany TOP 09 má být Schwarzenberg

Ikona

11. června 2009, 16.49 | PRAHA | Předsedou nové strany TOP 09 má být bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Schwarzenberg je i šéfem jejího přípravného výboru, řekl ve čtvrtek novinářům poslanec Miroslav Kalousek. "Klesající účast u voleb dokládá, že voliči očividně očekávají něco nového, co by se vymanilo z politiky provozované v posledních letech.

 

TOP 09 se má stát alternativou," řekl Schwarzenberg. Všichni členové vsadí svou politickou erudici i zkušenost. "Není to přehnaná ctižádostivost. Já nejsem nejmladší a nepotřebuji si něco dokazovat. Už jsem toho dosáhl hodně, ale správa a osud této země není mně ani ostatním lhostejná," řekl senátor Schwarzenberg.

Domnívá se, že nová strana má šanci na úspěch, protože nabízí kvalitní program a lidi, kteří se ve funkcích osvědčili. Zakladatel strany Kalousek uvedl, že na rozdíl od jiných stran nebude TOP 09 populistická, a bude konzervativní. Zkratka znamená "tradice, odpovědnost, prosperita". Žádost o registraci předají zástupci strany ministerstvu vnitra v pátek.

Strana TOP 09 chce uspět už v říjnových sněmovních volbách. Ve sněmovně by podle Kalouska chtěla mít vlastní klub. Frakci mohou založit nejméně tři poslanci. Na kandidátkách TOP 09 budou podle Kalouska starostové, které dodá hnutí Starostové a nezávislí. Obě uskupení mají podle něho dlouhodobou dohodu o tom, že si nebudou konkurovat v komunálních a krajských volbách.

Nyní má TOP 09 podle Kalouska čtyři kanceláře, spouští webové stránky www.top09.cz. Strana chce vybudovat strukturu do všech krajů a okresů, dodal poslanec. Na webových stránkách zveřejní číslo konta, kam mohou sympatizanti přispívat různě velkými částkami.

Zatím má strana čtyři kanceláře, které platí ze svých vlastních prostředků. "Naše účetnictví bude v pořádku, ručím za to z pozice bývalého ministra financí," prohlásil Kalousek. TOP 09 bude hospodařit s tím, co získá, slibuje Kalousek. "Utratíme tolik, kolik budeme mít k dispozici, stejně jako s penězi státu," dodal.

Někdejší předseda KDU-ČSL Kalousek vystoupil z lidové strany v úterý. Následovali ho například poslanci Pavel Severa a Vlasta Parkanová, kteří mu budou se stranou pomáhat. Lidovce obviňují z toho, že budou pod novým vedením v čele s Cyrilem Svobodou směřovat doleva. Vedení KDU-ČSL ale tvrdí, že se vrací k politickému středu. Do nové strany zřejmě zamíří od občanských demokratů poslanec František Laudát.

Tématické zařazení:

 » Politika