EUROVOLBY - FOCUS: Evropská unie otáčí doprava - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

EUROVOLBY - FOCUS: Evropská unie otáčí doprava

Ikona

8. června 2009, 10.39 | PRAHA | Volby do Evropského parlamentu poznamenala rekordně nízká účast voličů. Ti, kteří k volebním urnám v době hospodářské krize dorazili, dali své hlasy většinou stranám pravého středu. Toto jsou základní výsledky voleb:

 

• Hlavní slovo v novém Evropském parlamentu bude patřit pravici, levicové strany utrpěly v evropských volbách porážku. Levice prohrála v nejlidnatějších zemích unie, které vysílají do 736členného parlamentu nejvíce zástupců - v Německu, Francii, Británii, Itálii, Španělsku a v Polsku. Zisky zaznamenali zelení. Evropští socialisté v parlamentu ztratili čtvrtinu křesel. Levice vítězila jen v méně lidnatých státech, jako jsou Slovensko, Švédsko nebo Portugalsko.

• Ve volbách posílili extrémisté: Maďaři, Rakušané, Britové a Nizozemci vyslali do parlamentu strany hlásající nenávist k přistěhovalcům a menšinám.

• Největší kuriozitou výsledků je úspěch Strany pirátů ve Švédsku. Pirátská strana podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu postupuje do Evropského parlamentu.

• Nejsilnější poslaneckou skupinou - počítáno podle rozdělení do frakcí ve starém parlamentu - bude nadále Evropská lidová strana a Evropští demokraté (EPP-ED), kterým bude patřit 267 křesel. Levicová skupina sociálních demokratů (PES) obsadí 159 křesel, další pravicové seskupení Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) 81 křesel a skupina Zelení/Evropská svobodná aliance 51 křesel.

• Pravice bude mít v novém parlamentu jasnou převahu, ale bude nejspíš více roztříštěná. Česká ODS, polské Právo a spravedlnost a britští konzervativci chtějí vytvořit vlastní klub s euroskeptickou orientací. Patrně se k nim přidají i další skupiny, které dosud zasedaly v EPP/ED.

• Ve dvanácti z 27 zemí unie zaznamenali porážku vládních stran. Kromě Česka to jsou Británie, Španělsko, Litva, Maďarsko, Irsko, Bulharsko, Estonsko, Portugalsko Švédsko Řecko a Slovinsko.

• Průměrná účast v letošních eurovolbách je nejnižší v historii. V zemích EU hlasovalo 43,01 procenta voličů. Ve většině zemí byla účast mezi 20 a 30 procenty. Nejméně lidí přišlo k volebním urnám na Slovensku, a to 19,6 procenta. Celkový výsledek vylepšují Belgie a Řecko, kde jsou volby povinné.

Tématické zařazení:

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření