Putin: Evropa může být od konce června bez ruského plynu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Putin: Evropa může být od konce června bez ruského plynu

Ikona

4. června 2009, 00.29 | HELSINKY / MOSKVA | Ruský premiér Vladimir Putin řekl, že ruský Gazprom může již na konci června zastavit dodávky plynu zemím Evropské unie. Informovala o tom ve středu agentura Reuters. Pokud Ukrajina nezaplatí za plyn, který ukládá do svých plynových zásobníků, může to vést k omezení tranzitu plynu do Evropy, prohlásil ruský premiér Vladimir Putin.

 

 "Gazprom bude dále plynem zásobovat jen v případě, že za něj dostane zaplaceno předem. Pokud však Ukrajina za plyn nezaplatí, bude nucena odebírat plyn určený pro tranzit, bez našeho plynu uloženého v zásobnících totiž nemůže přežít. To ale může vést k omezení zásobování Evropy plynem již na přelomu června a července," řekl Putin.

Podle Putina má Ukrajina nyní dva hlavní úkoly: zajistit dodávky pro současnou spotřebu a zaplatit za dodávky do podzemního zásobníku. "Bez dodávek do zásobníku nemůže ukrajinská ekonomika v podzimním a zimním období existovat," řekl podle agentury RIA Novosti ruský premiér.

Podle něho Ukrajina měsíčně spotřebuje plyn za 200 milionů dolarů. "A v zásadě za něj platí. Dodávky pro zásobníky stojí měsíčně 500 milionů dolarů, do října včetně to bude pět miliard dolarů," řekl Putin. Zdůraznil, že právě tady má Ukrajina problém. "A my navrhujeme tento problém řešit společně s EU. Žádná naše výzva k Evropské komisi neuspěla. Je jen jedna odpověď: Nejsou peníze," řekl ruský premiér.

Vicepremiér Ruské federace Igor Sečin ve středu podle agentury ITAR-TASS uvedl, že "ukrajinská vláda a Naftogaz Ukrajiny požádaly Rusko o půjčku 4,2 miliardy dolarů na nákup zhruba 19,5 miliardy metrů krychlových plynu" určených pro podzemní zásobníky. Rusko však podle Sečinových slov takový úvěr poskytnout nehodlá. Gazprom podle něho nyní převedl 2,15 miliardy dolarů za tranzit plynu přes Ukrajinu. "To je dost pro zabezpečení plynu přes Ukrajinu do února 2010 včetně," řekl Sečin.

Ruský vicepremiér Alexej Kudrin již dříve požádal o pomoc s řešením situace Mezinárodní měnový fond. "Zaznamenali jsme, že Ukrajina nemůže plně zabezpečit platby za plyn," řekl ruský vicepremiér. "To nás velmi znepokojuje, proto jsme požádali MMF, aby věnoval pozornost ohledně ukrajinských plateb za zemní plyn, tedy v podstatě obchodně platební bilancí Ukrajiny, čímž se MMF obvykle zabývá," vysvětlil Kudrin.

Rusko je připraveno zapojit se do podpory pro Ukrajinu v případě, že ji poskytnou MMF a EU. "Jsme přesvědčeni, že EU se má zapojit, aby nedocházelo k selhání," dodal Aexej Kudrin.

Byl to právě spor mezi Ruskem a Ukrajinou, který během ledna letošního roku ochromil většinu Evropy. Ta je totiž na ruském plynu významně závislá, kvůli několik týdnů trvající lednové krizi tak musela být pozastavena výroba například i ve většině slovenských továren. Podle premiéra Roberta Fica tehdy přicházela slovenská ekonomika o 100 milionů eur denně.


Tématické zařazení:

 » Politika