Senát schválil zkrácení volebního období sněmovny - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senát schválil zkrácení volebního období sněmovny

Ikona

28. května 2009, 11.20 | PRAHA | Senát schválil ve čtvrtek návrh zákona o zkrácení volebního období sněmovny. Poslanecká předloha počítá s předčasnými volbami do dolní parlamentní komory do poloviny října. Pro schválení návrhu bylo nutné kladné stanovisko tří pětin přítomných senátorů. Pro hlasovalo 56 senátorů, proti osm a zdrželo se sedm senátorů z přítomných 71 zákonodárců.

 

"Tento způsob v podobě jednorázového ústavního zákona byl jediným možným tak, aby se vyhovělo požadavkům všech zúčastněných," uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř, který předlohu představil. Prosil senátory o její schválení, ač se jim řešení situace nezdá příliš šťastné.

Zpravodajka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) uvedla, že řešení situace jednorázovým zákonem je pro řadu politiků nepřijatelné. Oponenti návrhu totiž uvádí, že by měl vzniknout obecný zákon možný k použití ve všech obdobných situacích. "Existuje řada snazších řešení, jak sněmovnu rozpustit, a tento systém je možné označit za protiústavní," uvedla Rippelová s tím, že komise přijala usnesení, že způsob zvolený poslaneckou sněmovnou je špatný.

"Nikdo z nás snad nepochybuje, že tento návrh jde mimo českou ústavu. Není možné měnit ústavu způsobem, který není legislativně přijatelný, a já navrhuji zákon zamítnout," uvedla Soňa Paukrtová (nestr.). Naopak senátor Petr Vícha (ČSSD) upozornil na to, že ve sněmovně hlasovalo pro návrh přes 170 poslanců, což je zásadní většina, a podle Víchy by proto senátoři neměli ve schvalování klást překážky.

Senátor Petr Pakosta (ODS) uvedl, že má pocit, že všeho dění v dolní parlamentní komoře i ve vládě bylo dost, a proto, ač se skřípěním zubů, bude pro návrh hlasovat. "Je to sice možná špatný způsob, ale bude bezbolestný a rychlý," dodal Pakosta.

Návrh zákona kopíruje znění z roku 1998, kdy se Česká republika dostala po pádu vlády do stejné situace. Zákon obsahuje jednu větu, a to, že volební období sněmovny zvolené v roce 2006 skončí dnem voleb, které se budou konat do 15. října. Politické strany se dohodly na termínu 9. a 10. října. Sněmovna schválila návrh v polovině května. Prezident Václav Klaus nemůže ústavní zákon vetovat.

Předčasné volby jsou důsledkem vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka (ODS) letos v březnu. Do voleb povede zemi překlenovací vláda Jana Fischera, do níž nominovaly ministry ODS, ČSSD a SZ.

Tématické zařazení:

 » Politika