EU 2009: Berlusconi prý podpořil Fischera jako předsedu Evropské rady - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

EU 2009: Berlusconi prý podpořil Fischera jako předsedu Evropské rady

Ikona

1. června 2009, 18.55 | PRAHA | Italský premiér Silvio Berlusconi prý plně podpořil Jana Fischera jako předsedu Evropské rady. Premiér Fischer v pondělí s italským předsedou vlády hovořil telefonicky o přípravě červnové rady, která se uskuteční v Bruselu, sdělil vládní web www.vlada.cz.

 

"Italský premiér plně akceptoval, že je Česká republika ochotna dotáhnout plánovanou agendu svého předsednictví," uvedl Fischer. S ohledem na dopady finanční a ekonomické krize politici podle úřadu vlády hovořili i o evropské politice proti nelegální imigraci či o životním prostředí. "Oba premiéři se také shodli na nutnosti dokončení ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy ve všech členských zemích EU," uvedl úřad.

Česká republika patří mezi země, které ještě dokument k reformě EU neratifikovaly. Chybí podpis prezidenta Václava Klause. Skupina senátorů chystá stížnost na Lisabonskou smlouvu k Ústavnímu soudu, čeká se i na výsledek druhého irského referenda. Dokument ještě nepodepsali ani německý a polský prezident.

Berlusconi se prý také vrátil ke svým nedávným kritickým výrokům na adresu českého premiéra. "Ujistil ho, že se jednalo o mediální nedorozumění a že jej nikdy neměl v úmyslu jakkoliv negativně kritizovat. Ujistil ho o své podpoře na červnové Evropské radě," uvedl úřad vlády. Italský premiér údajně přivítal Fischerův návrh, který si přeje v budoucnosti komunikovat více neformálně.

Tématické zařazení:

 » Politika