Sněmovna bude o důvěře vládě hlasovat 7. června - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sněmovna bude o důvěře vládě hlasovat 7. června

Ikona

26. května 2009, 09.48 | PRAHA | Poslanci budou hlasovat o důvěře překlenovací vládě vedené Janem Fischerem v neděli 7. června ve 14.00. Na termínu se premiér v úterý dohodl se šéfem sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD). "Požádal jsem o svolání schůze sněmovny, na které chci prezentovat programové prohlášení vlády, na němž jsme se včera shodli, a požádat o důvěru," řekl po schůzce Fischer.

 

Premiér podle ústavy musí požádat sněmovnu do 30 dnů od jmenování vlády o vyslovení důvěry, předseda dolní komory má potom 14 dnů na svolání mimořádné schůze, na které poslanci hlasují o vyslovení důvěry kabinetu.

Programové prohlášení schválil Fischerův překlenovací kabinet v pondělí. V úvodu se píše, že jde o vládu politickou, která se ale vzdá jakýchkoli překotných změn. Prioritami budou dokončení českého předsednictví EU, příprava návrhu státního rozpočtu na příští rok a zajištění chodu veřejné správy. Následují pasáže jednotlivých ministerstev.

Ministři přihlíželi k požadavkům ČSSD i Strany zelených, své cíle konzultovali i s občanskými demokraty. Nový kabinet musí podpořit nejméně 101 poslanců k tomu, aby získal důvěru.

Nový kabinet nahradil koaliční vládu Mirka Topolánka (ODS), kterému poslanci vyjádřili na návrh opozice koncem března nedůvěru. Do nové vlády nominovaly lidi ODS, ČSSD a SZ. Kabinet má zemi dovést k předčasným volbám, které by měly být v říjnu.

Tématické zařazení:

 » Politika