První náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč rezignoval - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

První náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč rezignoval

Ikona

29. června 2009, 21.16 | PRAHA | Především proto, že se nadále nehodlá podílet na politice současného vedení ministerstva zemědělství pod Jakubem Šebestou, podal v pondělí první náměstek bývalého i současného ministra Ivo Hlaváč rezignaci na svou funkci. Hlaváč to uvedl v rozhovoru pro Mediafax.

 

Nechci se nadále podílet na chodu ministerstva, které jde v současné době úplně proti smyslu všeho, co mělo předchozí vedení ministerstva jako své priority,“ zdůraznil náměstek. Mezi uvedené priority Hlaváč považuje mimo jiné zpřehlednění půdní držby a posílení práv majitelů pozemků, maximálně možné dořešení restitucí a investice do rozvoje venkova. Podpora venkova je podle jeho slov prioritou nad všemi komoditními podporami.

Hlaváč je navíc, jak uvedl, „živelným odpůrcem úřednických vlád“. „Mám velké výhrady k sestavování vlády, která neprojde volbami, protože žádná jiná legitimita vládnout v demokracii neexistuje. Navíc se současná vláda a vedení ministerstva zemědělství začalo chovat z velké části levicově, přestože levice volby nevyhrála,“ konstatoval náměstek. Například snaha o zastavení investic do pozemkových úprav, jejichž součástí jsou i protipovodňová opatření, považuje náměstek za krok, kterým současný ministr zemědělství překročil svůj mandát.

Rezignaci Hlaváč již dříve zvažoval, nakonec ale čekal na konec českého předsednictví v EU. V oblasti zemědělství byl totiž hlavním tuzemským vyjednavačem a diplomatem.

Třetím důvodem rezignace prvního náměstka je jeho účast v kampani před letošními předčasnými parlamentními volbami, v níž nechce zneužívat výhod ministerského úředníka. Do podzimních parlamentních voleb kandiduje Hlaváč za ODS jako č. 10 v pražském regionu, což je podle dosavadních předvolebních preferencí volitelné místo.

Rezignaci Hlaváče uvítali představitelé Agrární komory (AK). "Tuto zprávu velice kvitujeme, jelikož vláda pro české zemědělce zatím neudělala vůbec nic," řekl Jindřich Šnejdrla, viceprezident AK. Podle komory ale není hlavním důvodem rezignace Hlaváčova poslanecká kariéra. "Myslíme si, že odstoupení pana náměstka úzce souvisí s dněšními protesty zemědělců," sdělila agentuře Mediafax Eugenie Línková, mluvčí AK.

Za ztrátu pro vládu ČR považuje pondělní rezignaci prvního náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče předseda zemědělského výboru Evropského parlamentu Neil Parish. Podle něho patřil Hlaváč mezi strůjce úspěchů při prosazování priorit českého předsednictví v oblasti zemědělství a byl nepostradatelný při komunikaci s evropským parlamentem. „Doufám, že se do vlády velmi brzy vrátí,“ konstatuje představitel Evropského parlamentu.

Také podle vyjádření Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) je rezignace Hlaváče pro zemědělství „ztrátou erudovaného a schopného odborníka“.

Podle oficiální zprávy ministerstva zemědělství odešel Hlaváč z postu prvního náměstka „po vzájemné dohodě“ s úřadujícím ministrem zemědělství Jakubem Šebestou. Jako hlavní důvod přitom ministerstvo uvedlo ukončení práce bývalého prvního náměstka v souvislosti s končícím předsednictvím ČR v EU.

Tématické zařazení:

 » Politika