Kohout se stále snaží rozmluvit Kanaďanům zavedení víz - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kohout se stále snaží rozmluvit Kanaďanům zavedení víz

Ikona

7. července 2009, 10.01 | PRAHA | Ministr zahraničních věcí Jan Kohout i nadále komunikuje s představiteli Kanady a snaží se zvrátit zavedení víz pro české občany. Avizované rozhodnutí Kanady totiž zatím není definitivní, sdělil tiskový mluvčí ministerstva Milan Řepka.

 

"Jednání samozřejmě probíhají na expertní úrovni, ale i na ministerské. Minulý pátek se ministr Kohout spojil telefonicky také se svým kanadským protějškem. Jednat se bude intenzivně i nadále, protože se budeme snažit vývoj ještě zvrátit," řekl Řepka.

Předseda vlády Jan Fischer už jednal po telefonu s kanadským premiérem Stephenem Harperem a mluvil i s jeho ministrem pro migraci Jasonem Kenneyem. Sdělil jim přitom stanovisko České republiky. "Česká vláda hodnotí tento případný akt, pokud k němu dojde, za velmi nevstřícný krok vůči alianční zemi, vůči členům EU," prohlásil Fischer.

Premiér zároveň upozornil, že vzhledem k tomu, že Česká republika je součástí EU a schengenského prostoru, tak bude případné zavedení víz velmi zajímavým testem solidarity evropských států.

"S José Manuelem Barrosem jsem měl delší telefonát v pátek s tím, že našemu postoji a stanovisku rozumí, budeme určitě v kontaktu," řekl Fischer a doplnil, že Česká republika se tak formálně obrátí na Evropskou komisi.

Pokud Kanada víza zavede, bude důležité, jak se k tomu postaví i ostatní státy EU, zda se postaví za Českou republiku a budou také požadovat vízovou povinnost nebo bude jejich postoj opačný. "Evropa by musela reagovat jako celek, my nemůžeme sami plošně vyhlásit vízovou povinnost pro kanadské občany," upozornil Fischer. Dodal, že Česká republika může vízovou povinnost sama vyhlásit jen pro některé druhy pasů.

Kanadská vláda hrozbou zavedení víz reaguje na rostoucí příliv především českých Romů do Kanady. Ti tvrdí, že jsou v Česku diskriminováni.

Tématické zařazení:

 » Politika