Nečas před poslanci zkritizoval policii a řekl, že neodstoupí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nečas před poslanci zkritizoval policii a řekl, že neodstoupí

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Premiér Petr Nečas (ODS) nevyslyší výzvy opozice k odstoupení kvůli zásahu policie na úřadu vlády i jinde, kdy je mezi obviněnými mimo jiné jeho nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová. O její roli se v...

 

projevu vůbec nezmínil. Ve Sněmovně dnes také řekl, že odchod tří exposlanců z ODS z dolní komory a to, že získali nové funkce, není důvod ke kriminalizaci.
    Nečas ve vystoupení ostře zkritizoval postup policie i v souvislosti se zadržením šéfa a exšéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy a Ondreje Páleníka. Jde prý o fatální poškození České republiky.
    "Zatčení dvou generálů tímto teatrálním způsobem je fatální poškození České republiky," řekl premiér. Jde podle něho o likvidaci špiček jedné tajné služby a policie měla postupovat jinak "i kdyby bylo pravdivé to, co čte v médiích". Údajné sledování své rodiny dal Nečas do souvislosti s tím, že odmítl ochranku. "Kombinací nedorozumění a služební horlivosti" prý mohlo být postupováno, jak nemělo.
    Odchod Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra (všichni ODS) ze Sněmovny a to, že poté získali nové funkce, není podle Nečase důvod kriminalizovat. "Nyní je tento politický krok v podstatě kriminalizován," prohlásil předseda vlády a ODS. Poukázal na to, že se takto o své členy postaraly všechny parlamentní strany v rámci politické dohody a že opak by znamenal nakročení "ke konci stranické politiky".
    Nečas se také dotázal, zda by měl být trestně stíhán za to, že, aby se stal premiérem, nabídl funkci vicepremiéra a ministra zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a předsedkyni LIDEM Karolíně Peake křeslo vicepremiérky. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc to označil za nesrovnatelné. Nabízení křesel v polostátních firmách je věc na trestní stíhání nebo na demisi vlády, prohlásil Tejc.
    Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po Nečasově projevu premiéra vyzval, aby v zájmu ČR rezignoval a vyzval strany vládní koalice, aby podpořily návrh na rozpuštění Sněmovny, které by otevřelo cestu k novým volbám. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni rozpuštění Sněmovny podpořit.

 

zdroj: www.ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika