Su Ťij zaregistrovala svou stranu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Su Ťij zaregistrovala svou stranu

NEIPYIJTO | Vůdkyně barmské opozice Aun Schan Su Ťij v pátek zaregistrovala svou stranu Narodní liga pro demokracii (NLD) do nadcházejících voleb. Informuje o tom server Times of India a agentura AFP. Registrace se odehrála v sídle Jednotné volební komise v hlavním městě Neipyijto.

 

Odpoledne se Su Ťij setkala s předsedy dolní i horní komory barmského parlamentu. Byla to její vůbec první návštěva zákonodárného sboru.

Předseda dolní komory Šwe Mann, třetí nejmocnější muž bývalé vojenské junty a dodnes jeden z nejmocnějších lidí v zemi, řekl, že je rád, že se setkání uskutečnilo. "Musíme spolupracovat, protože v jednotě je síla," řekl Šwe Mann.

Předseda horní komory Khin Aung Myint označil setkání se Su Ťij za "slibné". "Už dávno jsme chtěli, aby se toto stalo. Uvítali jsme ji," dodal.

Su Ťij se k návratu do politického života rozhodla minulý měsíc. Volby v loňském roce NLD bojkotovala kvůli podmínce zakazující účast stranám, jež zastupují trestané osoby. NLD by tak pro účast ve volbách musela vyloučit Su Ťij, která byla v domácím vězení, a další vězněné členy strany.

Držitelka Nobelovy ceny za mír z roku 1991 byla propuštěna několik dní po volbách, které Západ odsoudil jako frašku s předem stanoveným vítězem.

Kvůli bojkotu voleb úřady straně registraci odebraly. Od návratu NLD a Su Ťij na politickou scénu si zřejmě barmská vláda slibuje vyšší legitimitu nejen doma, ale i v zahraniční. Mluvčí NLD uvedl, že strana se ve volbách bude ucházet o všechny volné posty.

Termín voleb ještě nebyl určen.

Volby v roce 1990 Narodní liga pro demokracii drtivě vyhrála, i když Su Ťij byla v domácím vězení. Tehdy vládnoucí vojenská junta ale výsledky neuznala a straně neumožnila převzít moc.

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika