Kvalitní potraviny na vzestupu, Češi za ně loni utratili stovky milionů - Zajímavosti - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Zajímavosti

Kvalitní potraviny na vzestupu, Češi za ně loni utratili stovky milionů

Foto archiv

Praha | Spotřeba jídla v Česku roste. Zatímco v roce 2014 snědl každý Čech průměrně 759 kilogramů masa, v roce 2016 to bylo už přes 785 kilogramů. Češi si zároveň dávají větší pozor na to, co jedí. Víc je zajímá původ a složení potravin. Obliba nákupů od lokálních prodejců rychle stoupá.

 

Podle průzkumu agentury STEM/MARK dávají tři čtvrtiny Čechů přednost potravinám z České republiky. Dvě třetiny lidí nemají problém koupit potraviny z jiných zemí. Vyhýbají se ale potravinám z Číny a Polska. „Přibývá lidí, kteří se zajímají o původ potravin a způsob jejich produkce. Tento pozitivní trend je dán několika faktory. Lidé mají přístup k objektivním informacím, na základě kterých si mohou vytvořit nové nákupní zvyklosti. V posledních letech se objevuje nový trend v podobě návratu k šetrnosti -  stále větší množství lidí chápe, že je lepší koupit méně kvalitních potravin než koupit víc nekvalitních a ty následně kvůli jejich nadbytku vyhodit. Jakmile lidé ochutnají kvalitní potraviny, těžko se vrátí k těm konvenčním. Lidé se také mnohem více zajímají o souvislosti, za kterých jsou potraviny produkovány, více dbají na jejich složení a už jsou schopni rozpoznat řadu triků obchodníků,“ uvedl Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám.

Z průzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplynulo, že téměř devadesát procent českých spotřebitelů je nespokojeno s méně kvalitními potravinami na tuzemském trhu oproti západní Evropě.

 

Sáhnout si kvůli kvalitě hlouběji do kapsy neváhají Češi už nyní. Podle odhadu Asociace farmářských tržišť České republiky utratili Češi loni na farmářských trzích přes 250 milionů korun.

 

 

 

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Zajímavosti