Za nejlepší kuchyní dle Michelina musíte letos do Savojských Alp - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Za nejlepší kuchyní dle Michelina musíte letos do Savojských Alp

zdroj: exclusive-restaurants.com

Paříž | Držitelem prestižních tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzské gastronomie, se pro rok 2015 stala restaurace La Bouitte v Savojských Alpách. Kuchařem roku byl...

 

prohlášen 46letý Yannick Alléno, který řídí restauraci Pavillon Ledoyem u pařížské třídy Champs-Elysées. Informovala o tom dnes agentura AFP. Celkem autoři průvodce ocenili 609 podniků.
    Restauraci La Bouiette, která leží v Saint-Martin de Belleville v Savojsku ve výšce téměř 2500 metrů nad mořem, provozuje samouk René Meilleur se svým synem Maximem. Jejich společná kuchyně údajně čerpá z místních tradic a je podle Michelinova průvodce "velkorysá, autentická a plná emocí" a nabízí "výjimečné produkty". Za mimořádnou označuje průvodce především jejich znalost místních ryb.
    Dnes zveřejněný gastronomický průvodce hodnotí pouze restaurace na území Francie. Tříhvězdičkových je v zemi nyní 26, na celém světě je jich pro srovnání 111. Dvěma hvězdami letos vyznamenali autoři průvodce 80 restaurací, z toho sedm nově. Jednu si jich pak v rádci francouzských labužníků na rok 2015 vysloužilo 503, z toho 37 letos vůbec poprvé. Celkem Michelinův průvodce 2015 doporučuje ochutnat jídla 609 kuchyní.
    Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.
    V loňském roce získala jednu hvězdičku také restaurace Paloma v městečku Mougins patřící českému ministru financí Andreji Babišovi.
    Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Loni v březnu svou hvězdu obhájily například i pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise. Průvodce Michelin Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil v roce 1982.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití