Budějovický Budvar vyrazí v červnu na trh s novou jedenáctkou - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Budějovický Budvar vyrazí v červnu na trh s novou jedenáctkou

Ikona

27. května 2009, 13.19 | ČESKÉ BUDĚJOVICE | Českobudějovický Budvar vyrazí v červnu na trh s novým pivem, jedenáctkou Pardál Echt. Ředitel pivovaru Jiří Boček řekl na středeční tiskové konferenci novinářům, že Budějovický Budvar tak obnovil produkci jedenáctistupňového piva po více než osmdesáti letech. Pivo Pardál Echt má být alternativou pro ty, kterým se desítka zdá příliš slabá a dvanáctistupňový ležák zase příliš silný.

 

"Rozhodli jsme se navázat na prodejní úspěch desetistupňového Pardála a v létě 2008 jsme začali vyvíjet jeho jedenáctistupňovou verzi Pardál Echt. Na jeho zrodu se podílela známá Pardálova parta, skupina pijáků piva, která stála u zrodu desítky Pardála, doplněná o nové členy. Pivo se bude prodávat zatím výhradně jako lahvové v maloobchodním prodeji," řekl Boček.

Budějovický Budvar tak chce zaútočit na segment trhu jedenáctistupňových piv, kde zatím kralují takové značky, jako Gambrinus Excellent, Zlatopramen, Starobrno Medium, Kozel medium či Svijany.

"Desítka Pardál se v prodeji v České Republice vloni umístil na šestnáctém místě z asi stovky značek piva na našem trhu, což je na novinku vynikající výsledek. V průměru každý český občan vypil vloni čtyři Pardály," dodal Boček.

Jedenáctka Pardál Echt, která bude v prodeji od 1. června, se stávající nabídce jedenáctistupňových piv trochu vymyká. "Vyrábí se z vody z artéských studní, ze tří druhů sladu a žateckého chmele, nepřidáváme žádné chmelové extrakty. Je to pivo hořké, plné chuti, jemně prokvašené a má střední říz, takže se velmi dobře pije. Většina jedenáctek nedosahuje ve skutečnosti stupňovitosti 11, ale spíše 10,8. Pardál Echt má stupňovitost 11,3, je to tedy echt jedenáctka," řekl novinářům Aleš Dvořák, sládek Budějovického Budvaru.

Během posledních tří let vzrostla spotřeba jedenáctistupňových piv v České republice ze zhruba 280 000 hektolitrů v roce 2006 na více než 400 000 hektolitrů v roce 2008. "Vzrůst spotřeby jedenáctistupňových piv je jeden z důvodů, který nás vedl k zahájení produkce jedenáctky Pardál Echt," vysvětlil Boček.

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Jídlo a pití