V Havaně se tabák nejen kouří, ale také jí - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

V Havaně se tabák nejen kouří, ale také jí

zdroj: online.wsj.com

HAVANA | Maso, ryby, omáčky, chléb a dezerty s tabákem? Tři chorvatští šéfkuchaři využili festival doutníků v Havaně, aby milovníkům vonného kouře ukázali, že list tabáku může rovněž sloužit...

 

jako exotický doplněk pro ty nejchutnější krmě, píše agentura AFP.
    "Všechno, co je spojeno se světem doutníků, je fascinující, a tak jsme si položili otázku, proč nepoužít list tabáku jako koření. Tak to vše začalo," vysvětluje Grgur Bakšić, jeden ze tří chorvatských kuchařů, kteří se zúčastnili Cooking Show: tabák a gastronomie, součásti 15. mezinárodního festivalu doutníků, který se v únoru konal v kubánské metropoli.
    V salonu Palácio de Convenções v Havaně, který se změnil v kuchyni, Grgur Bakšić spolu se svými kolegy Zoranem Simuničem a Pantelijou Pekičem podrobně vysvětluje, jak připravit rybí filé zabalené do širokého tabákového listu pokapaného medem.
    "Začali jsme na tomto projektu pracovat před dvěma lety a máme velmi dobré výsledky," tvrdí Grgur Bakšić, který se svými kolegy založil sdružení Gastronomadi. Jeho cílem je propagovat gastronomické bohatství Chorvatska a jeho členy jsou milovníci doutníků.
    Před asi čtyřmi stovkami lidí, kteří se tlačí kolem vonných krmí, doporučuje Grgur Bakšić konzumovat jen menší množství, protože jídlo obsahuje nikotin.
    "Nejdůležitější je uvědomit si, že ve skutečnosti nejíte tabák, protože jakmile je filé hotovo, list tabáku se odstraní, ale maso si zachová veškeré tabákové aroma," zdůrazňuje šéfkuchař.
    Tým šéfkuchařů připravil tucet chodů na bázi proslulého kubánského tabáku, jehož nejlepší listy pocházejí z kraje Vuelta Abajo na západě ostrova.
    "Ochutnal jsem máslo a jednu z omáček, chuť je velmi příjemná," svěřuje se Omar González, zástupce společnosti Infifon, která prodává kubánské doutníky v Číně. Tam je o kubánské doutníky stále větší zájem a čínský trh je dnes třetím největším světovým odbytištěm kubánských doutníků, za Španělskem a Francií.
    Německý právník Thomas Panthi, který kouří doutníky už tři desítky let, naopak shledává tabákovou omáčku "příliš silnou". Ušklíbne se, ale kráčí k vedlejšímu stolu, kde hodlá ochutnat zase rybu.
    "Je neuvěřitelné, že ze všech kuchařů, co jich na Kubě máme - a mnozí z nich jsou velcí milovníci doutníků - žádný nepomyslil na to, aby tabák použil jako ingredienci. Je to dobrý nápad," říká Jorge Luis Fernández, viceprezident kubánskošpanělské společnosti Habanos SA, která má monopol na export kubánských doutníků.
    Čestnými hosty závěrečné gala večeře byli bývalý německý tenista Boris Becker, bývalí američtí basketbalisté Gary Payton a Marcus Liberty, italský tenorista Dario Balzanelli a bývalá miss Belgie a televizní hlasatelka Goedele Liekensová.
    Festival dokonce navštívilo několik delegátů Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), které vyjednávají s kolumbijskou vládou o míru, jenž by ukončil půl století trvající ozbrojený konflikt. "Kouřím doutníky už velmi dlouho, nemám však žádnou oblíbenou značku," tvrdí šéf delegace Iván Márquez, procházející se svým doutníkem salony Palácio de Convenções, kde se od listopadu konají jednání mezi povstalci a kolumbijskou vládou.

 

Zdroj: afp.com

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření