Balené salámy obsahují zdraví škodlivá 'éčka', varuje Sdružení obrany spotřebitelů - Zdraví - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Zdraví

Balené salámy obsahují zdraví škodlivá 'éčka', varuje Sdružení obrany spotřebitelů

Ikona

6. října 2010, 16.50 | ČESKÁ REPUBLIKA | Balené salámy prodávané v Česku obsahují přídatné látky, lidově řečeno 'éčka', především však ty, které mohou za určitých podmínek vážně škodit lidskému zdraví, informoval ve středu mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Jan Votočka. Průzkum SOS se zaměřil na 23 různých druhů balených salámů. "Zdraví škodlivá 'éčka' mohou mít nepříznivé vlivy například na alergiky, astmatiky, těhotně ženy či malé děti.

 

Některé z nich se mohou dokonce podílet na vzniku vážnějších onemocnění," upřesnil Petr Týfa, šéfredaktor SOS magazínu a autor průzkumu. Upozornil, že řada takovýchto látek se v salámech podle výsledku průzkumu zcela běžně objevuje.

Mezi zkoumanými salámy byl podle Votočky například poličan, lovečák, gothaj, vysočina, krájený paprikáš či moravské uzené.

Votočka uvedl, že kompletní výsledky průzkumu budou zveřejněny v novém čísle SOS magazínu, který vychází 15. října.

'Éčka', kterým se také říká aditiva, dodávají chuť a barvu potravinám. Rozdělit se mohou na dvě kategorie, a to zdravotně nezávadná a zdraví škodlivá.

Na obalu potravin jsou nejčastěji uváděna jako číselný kód začínající na písmeno E.

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Zdraví